Isnin, Julai 25, 2011

Untuk orang bukan marhaen

Saya tidak mengenali selok belok golf sehinggalah seorang (bekas) teman sepejabat yang dahulunya sangat bencikan sukan ini (kalau pun boleh dikatakan sukan), diterbalikkan oleh Tuhan akan hati dan lidahnya untuk menjadi seorang yang ketagih memukul golf setiap hari. Ironinya, beliau mengenali golf bukan sebagai satu riadah mengeluarkan peluh dengan berjalan sepanjang padang yang luas menghijau - tetapi aspek psikologi yang sangat memerlukan empunya badan melawan keegoan diri dengan hanya menghayun iron - kayu golf yang dalam pelbagai saiz dan jenis.

Golf, katanya adalah sukan melawan diri sendiri. "Nampak mudah memukul bola, tetapi tanpa teknik dan taktik yang betul, kayu yang dihayun tinggi itu berjaya membawa bola terbang mencecah langit tetapi jatuh cuma beberapa sentimeter dihadapan kita," katanya sambil mencuba-cuba menggayakan aksi Tiger Woods dalam kamar pejabat yang kecil.

"Cuba fikirkan, iron dah diangkat tinggi tapi bola tak pergi jauh. Dimana silapnya?"

Saya malas membuka mulut. Biarlah dia menjawabnya sendiri.

"Sebabnya dia tidak berjaya menjatuhkan egonya. Golf memerlukan kesabaran, ketenangan, ketelitian. Penafasan perlu dijaga, disiplin dalam membawa badan pun kena betul. Kalau kita memukul dalam keadaan marah, kita hanya menghayun dengan kuat tetapi bolanya tidak sejauh yang diharapkan. Sebab itu pemain golf sangat rileks dan tenang kerana ia membantu memfokuskan perhatian terhadap jauhnya bola itu akan pergi, bukannya kepada kuat kayu dihayun."

Oleh itu, tambahnya lagi, padang golf sangat sesuai menjadi medan untuk para businessman bertemu. Mereka berada dalam keadaan rehat dan tenang, jadi boleh membincangkan soal bisnes tanpa dikelilingi oleh suasanan ripuh dan riuh di pejabat. "Boleh close deal dengan mudah, keputusan pun tidak mengikut emosi dan lebih berhati-hati sebagaimana perasaan dia memukul bola."

Sejauh mana kewajaran ini tidaklah dapat saya pastikan dengan angka atau fakta dari mana-mana pihak. Golf dan perniagaan kini memang sinonim sehingga diangkat sebagai sukan untuk orang kaya. Banyak padang golf dibina diatas estet yang subur dan tanah yang terbiar, ditanam dengan rumput yang meminum banyak bahan kimia, dengan kelab eksklusif dan makanan yang mencekik darah, kemudian para pekerjanya hitam legam menguruskan pokok dan rumput juga caddy yang terbongkok-bongkok mengusung kayu golf.

Tun Mahathir dalam buku yang ditulis oleh Zainuddin Maidin, The Other Side of Mahathir dinyatakan sebagai non-golfer. Memang ramai yang tahu sifatnya yang satu ini, malah beliau turut mengkritik Tunku yang kaki golf. Pada Tun, permainan itu menggambarkan sikap elitis satu pihak, mahal dan tidak marhaen. Ada pihak yang teraniaya, ada yang bergembira. Malah ketika beliau digantung keahlian dari UMNO, Tun pernah mengatakan bahawa 'there is no way that I will go to Kuala Lumpur just to tag along with the Tunku at the golf course in order to make a comeback.'


Biarpun beliau tidak meminati golf dan mengkritik pihak yag menghabiskan masa diatas padang golf, zaman pemerintahan beliau sebagai PM sendiri menyaksikan banyak padang golf dibina. He changed his mind when he saw that golfing could be a profitable industry to the nation. Dan akhirnya, beliau kurang mengkritik golfers sebaliknya percaya yang ruang perniagaan banyak terbuka dalam padang golf. In fact, every time he leaves with his entourage on an official visit abroad, the aeroplane he travels in is laden with more golf club than anything else.

Jumaat, Julai 22, 2011

Akhbar yang bebas dan usaha membebaskan

Ketika ramai pihak mempersoalkan pendirian akhbar arus perdana - merujuk kepada Berita Harian dan Utusan Malaysia - dalam mempersembahkan berita kepada khalayak seputar BERSIH 2.0 dan isu politik mutakhir ini, saya membaca pendekatan berbeza oleh empat Perdana Menteri terhadap wartawan dalam The Other Side of Mahathir tulisan Zainuddin Maidin.

Sebagai bekas ketua Editor Kumpulan Utusan dan sebelum itu sebagai wartawan, Zam mempunyai banyak pengalaman bersama Tun Mahathir sejak beliau belum dilantik menjadi Perdana Menteri keempat. Pengalaman itu dituliskan dalam satu bab khusus, A New Information Order yang seperti membicarakan peranan akhbar dalam mempergunakan sesuatu isu untuk dipropagandakan atau sebaliknya.

Beliau bercerita tentang kebebasan akhbar yang merujuk kepada beberapa isu yang melibatkan dunia persuratkhabaran melanda tanahair. Kebebasan akhbar yang sebenarnya tidak bebas sudah dapat dirasakan sejak Utusan Melayu di-UMNO-kan pada zaman Usman Awang menjadi ketua editor - yang menyaksikan Said Zahari ditahan di Singapura sebagai tahanan politik paling lama di pulau kecil itu. Ini diikuti dengan Operasi Lalang yang memperlihatkan penahanan para Editor dibawah ISA serta amaran terhadap empat akhbar yang dikira merbahaya (ditahan penerbitan selama beberapa bulan).

Menurut Zam, kecuali Tun Hussein Onn, ketiga-tiga PM mempunyai pandangan yang terbuka terhadap wartawan dan memberi ruang dan peluang  untuk mereka mengajukan soalan - sesuatu yang sangat berbeza dari negara jiran (Singapura dan Indonesia). It is security considerations mainly which prevents journalists from approaching leaders from neighbouring countries directly, but in Malayisa, even when its national security under threat, journalists from home and abroad can continue meeting the Prime Minister as usual.


Tunku Abdul Rahman memperuntukkan hari Rabu sebagai Wednesday's post-cabinet meeting press conference, di mana para wartawan boleh bertemu muka dengannya secara langsung untuk di wawancara. Tunku bisa di temui dimana-mana dan selesa dengan wartawan, sebagai mana sifatnya sebagai keturunan istana yang merakyat.

Tun Razak pula mengambil pendekatan berbeza dengan Tuanku yang menurut Zam menyebabkan wartawan rasa dihargai dan disenangi. Tun Razak akan memastikan para wartawan tahu pergerakannya terutama ke kawasan luar bandar. He recognised journalist assigned to him, even if he could not remember their names; and he would ask if any one of them was suddenly missing from the group. Tetapi pada masa yang sama Tun Razak tidak lagi mahu diwawancara selepas tamat mesyuarat kabinet pada hari Rabu seperti yang dilaksanakan Tuanku.

Tun Hussein Onn pula seperti tidak menyenangi wartawan dan amat sukar sekali memberi peluang untuk ditemubual. Sikap ini adalah hasil ketakutannya terhadap sebarang reaksi sekiranya beliau tersalah cakap atau kenyataannya diputar belit wartawan. Jika ada wartawan mahu menemubual, beliau akan memastikan masa yang diperuntukkan tidak terbabas. Oleh itu, amat jarang sekali beliau diwawancara tatkala beliau memgang tampuk pemerintahan. Zam menceritakan pengalaman Subky Latiff (sewaktu menjadi wartawan Utusan) tatkala berpeluang mewawancara Tun Hussein. Beliau diberikan masa setengah jam dan Tun Hussein Onn was cosntantly reminded during the interview of the ten minutes, five minutes and so on that he had left until it was time to go.

[Setengah jam menemubual Perdana Menteri? Berapa soalan yang dapat ditanyakan?]

Tetapi Tun Hussein menjadi mesra wartawan selepas beliau melepaskan jawatan Perdana Menteri.

Tun Mahathir pula mengambil sikap berbaik-baik dengan wartawan dan comparable to Tunku. Tun Mahathir selalu mengadakan perbincangan dengan Ketua Editor dari akhbar tempatan dan media elektronik  seputar isu agama, rakyat dan negara. Wajah beliau saban waktu dilihat di kaca tv, setiap soalan di jawab dengan baik dan wartawan tidak pernah pulang dengan tangan kosong. Walaupun begitu, Tun Mahathir sentias juga membasuh wartawan yang sering memutarbelitkan kenyataannya terutama wartawan luar negara.

Umum mengetahui yang Tun Mahathir memperuntukkan waktu pagi untuk membaca akhabr sebaik sahaja tiba di pejabat. Oleh itu, beliau dapat mengetahui mana-mana kenyataannya yang disalah tafsir dan wartawan terpaksa berhati-hati melapor. He will not normally allow any inaccuracies or misreportings go unchallenged. Polisinya mudah: when attacked, launch a counter attacked!

Bila dikritik, beliau akan membalas kembali kritikan tersebut. Beliau sendiri banyak kali mengingatkan para wartawan agar lebih telus dalam membuat laporan. Peranan yang dimainkan oleh para wartawan amat penting dan berkuasa kerana ia to bring about a New Information Order to save the world from media imperialism. Tun Mahathir sangat percaya terhadap kuasa media dalam memporakporanda atau mendamaikan negara lalu beliau memegang segala media yang ada di negara ini agar boleh berbicara selari dengan pemikirannya. Tidak hairanlah pihak media sering tersepit dengan prinsip kebebasan akhbar  - mulut terbuka tetapi kaki dan tangan diikat. Bebas tetapi tidak bebas.

Tidak hairanlah beliau sendiri ada berkata: It is not only the government that can affect freedom of press but the owners, editors, financial interests, and the quest for popularity, all these can affect press freedom."



P/s: Ada satu soalan yang menarik kepada wartawan jika ada yang memandai bercakap lebih - Who elected you to speak on behalf of the majority? [I like!]



Khamis, Julai 21, 2011

Bakal doktor dan rasuah dalam Meniti Jalan Hadapan

Seorang pelajar kolej yang dalam persediaan ke luar negara telah memilih novel Meniti Jalan Hadapan sebagai kajian dan kritikan novel untuk dibandingkan dengan novel dari Ghana, The Beautiful Ones Are Not Yet Born, karya Ayi Kwei Armah yang diterjemah ke Bahasa Melayu oleh DBP dengan judul Yang Indah Belum Menjelma Lagi. Tajuk kajiannya cukup menarik - Cabaran Integriti Dunia Korporat dan Sosial Dalam Novel Meniti Jalan Hadapan dan Yang Indah Belum Menjelma Lagi. Katanya, perbandingannya dilihat dari faktor dan kesan gejala itu berlaku dan membandingkan suasana masyarakat Ghana yang miskin dan golongan korporat Malaysia.

Beliau telah beberapa kali berbalas emel dengan saya bagi mendapatkan maklumat lanjut serta bersoal jawab seputar isu rasuah yang menjadi tema utama MJH. Saya menjawabnya dengan panjang lebar, beserta pautan dari laman blog untuk dijadikan sebagai bacaaan tambahan. Selepas beberapa bulan, beliau mengirimkan emel menyatakan kajian tersebut mendapat gred B. Katanya lagi, Alhamdulillah, saya mendapat gred B bagi extended essay tersebut, yang dikira agak bagus kerana sukar sebenarnya membuat perbandingan antara novel tempatan dan antarabangsa, dan extended essay tersebut pula ditanda oleh profesor universiti sama ada di Malaysia atau Indonesia yang tidak mengajar saya. Apa-apapun, terima kasih atas jawapan-jawapan kepada soalan saya. Penasihat extended essay saya sangat terpegun melihat jawapan-jawapan yang akak berikan.

MJH sudah beberapa kali menjadi bahan kajian dan tesis siswa tahun akhir. Saya amat berharap pihak-pihak yang tertentu dapat mengangkat novel ini sebagai kajian khusus dan mengambil pandangan didalamnya secara serius kerana ia ditulis bukanlah sekadar fiksyen tetapi bagi melampiaskan hakikat yang wujud, yang tidak disedar, tidak dilihat atau tidak diambil peduli. Rasuah sebagai tema utamanya memaparkan kebobrokan institusi perniagaan dan sikap pecah amanah dikalangan penjawat awam yang mengambil kesempatan diatas usaha pihak kapitalis dalam mencari ruang meluaskan empayar niaga.


 Seperti kata pelajar ini dalam emel akhirnya, 'Sekali lagi, Alhamdulillah. Bagi pelajar yang sekian lama berkecimpung dalam bidang sains (kerana saya asalnya pelajar mrsm dari tingkatan satu) dan sastera adalah bidang yang sangat baru, walau sekadar mendapat gred B, tetap ianya satu nikmat untuk disyukuri. Seronok sebenarnya membaca novel-novel tentang budaya sesuatu bangsa dari latar belakang negara berbeza dan tidak sia-sia sebenarnya mengkaji sesebuah peradaban dan ketamadunan. Selamat membaca karya penulisan kritikan seorang bakal doktor (insyaAllah) yang menyahut cabaran keluar dari kotak pemikiran sains. Tetapi bagi saya, mengkaji novel ini sebenarnya adalah sains kemasyarakatan.'

Beliau akan melanjutkan pelajaran di peringkat sarjana muda di Ireland pada bulan September nanti. Moga apa yang tertulis dalam MJH menjadi iktibar buatnya apabila lepas bebas dari dunia baca-tulis nanti.

Rabu, Julai 20, 2011

Politik dan orang sastera

Hampir tiga minggu sebelum Bersih 2.0 yang menyebabkan SN A Samad Said terheret sama oleh puisi 'yang makan dalam' - Unggun Bersih - DOM terlebih dahulu mengajak khalayak melihat peranan para karyawan,  sasterawan dan budayawan dalam politik.

Saya sudahpun membicarakannya di sini dan saya percaya kata-kata SN pertama, Keris Mas dalam pidato penerimaan Sasterawan Negara pada 1981 harus di ambil berat: kedudukan sastera dan segala kegiatannya haruslah dikecualikan darpada kepentingan politik golongan atau politik parti’.

Sehubungan itu, kita perlu faham keterlibatan SN A Samad Said dalam Bersih 2.0. Beliau bukan berdiri atas pentas PAS, DAP, PKR, MCA, MIC, UMNO atau apa-apa parti, tetapi beliau memerjuangkan rakyat, hak rakyat, kemahuan rakyat sementelahan beliau lebih gemar digelar Sasterawan Rakyat.

Sepatah kata ahli panel (tidak pasti oleh Zulhabri Sapian atau Haris Zalkapli) - kita harus bijak membezakan antara politik dan parti politik.

Laporan DOM daam Berita Harian adalah di pautan ini. Snapshotnya saya sertakan dibawah. Selamat mencerna!



Rabu, Julai 13, 2011

Versi 2.0

Pasca BERSIH 2.0, macam-macam berlaku, pelbagai pandangan, bervariasi tuduhan. Tohmahan dan kutukan jadi mainan. Pihak yang tidak turun dijalanan beremosi melampaui mereka yang berdemonstrasi dan bermandi gas pemedih mata.

Cuba perhatikan tulisan saya untuk versi 1.0 tiga tahun lepas disini.

Dan kemudian, hayati pula puisi dibawah.

Ingat, puisi ini ditulis pada 1983. Sasterawan yang hebat ialah yang tulisannya mendahului zaman. Karyanya meramal masa depan. Pengamatannya bukanlah untuk pembacaan semasa tetapi untuk kajian berzaman.

Selamat menghayati


Bulan Luntur

i
ada bulan di luar
bersih dan mekar
menyeberangi cahayanya
lewat malam baru.
untuk saat ini
tak mungkin aku pandai
memilih yang cantik
pemandanganku retak
oleh luka dalam


ii
bagaimanakah rupa kenyataan?
ataukah pernah ada bentuk padanya:
yang baik dipilih
dengan perasaan hormat,
untuk penyumbang dikarangkan
terima kasih dan diucapkan selamat,
yang sederhana disudutkan pada kebiasaan,
yang jujur dianjur menjaga nilai
yang berani dibenarkan berkata awal?
tapi ini semuanya mimpi,
dilayangkan oleh purnama,
kerana yang kulihat hanya kacau:
yang licik jadi ketua,
yang kejam jadi hakim,
pemuji dipangkatkan tinggi,
pemikir diawas-awasi.
sarjana dipencilkan ke bilik,
si rajin dituduh bercita-cita,
si malas merancang kuasa.
gelap dunia ini
rimba subur
membeli sopan dan seni
kudengar ketawa besar
dari daerah peniaga
dan terkelip senyum
pada sekutunya yang bertakhta.
tiada lukisan, tiada puisi.
lagu telah tenggelam di bawah arahan,
penari dirogol oleh pengurusnya.


iii
bulan luntur
abuk malam terpercik ke parasnya
yang tinggal waktu lebihan
tanpa cahaya atau bersihnya.


25 Mei 1983, Muhammad Haji Salleh

Khamis, Julai 07, 2011

Tanjong Pagar dan jelajah Temasik 3

Nota Temasik # 2
Gedung Kuning

Awalnya saya menjangkakan bangunan ini adalah sebahagian daripada Istana Kampung Glam. Hasil bantuan enjin carian internet, bangunan ini asalnya Gedung Kuning yang menjadi kebanggaan Melayu Singapura suatu ketika dahulu.

Gedung Kuning dipercayai dibina pada 1860 dan dibeli oleh Haji Yusoff bin Haji Mohamed Noor pada 1912 yang dikenali sebagai Haji Yusoff 'Tali Pinggang'. Beliau merupakan usahawan Melayu yang berjaya di Singapura ketika itu dan terkenal dengan sikap pemurahnya kepada orang miskin.

Haji Yusoff menambahbaik Gedung Kuning dengan pelbagai hiasan dan artifak sekitar Kepulauan Melayu, Asia, Eropah dan Afrika. Gedung Kuning menjadi tempat berteduh bagi Haji Yusoff dan tiga generasi berikutnya sehinggalah ia diambil alih oleh kerajaan Singapura.

Pengakhiran milikan generasi Haji Yusof terhadap rumah ini begitu menyedihkan – ibarat ulangan kepada penamat kehebatan dan kegemilangan keluarga Melayu yang ada ketika itu. Akibat pergolakan keluarga yang disebabkan tidak ada kesefahaman dan kesatuan dalam menyatakan hasrat terhadap Gedung Kuning, binaan agam ini terjual (dijual?) kepada kerajaan Singapura pada harga SGD3.6 million untuk tapak seluas 13,254 kaki persegi pada 1999 biarpun ditentang oleh ahli keluarga yang tidak bersetuju. Mereka yang masih berada di Gedung Kuning diarahkan mengosongkannya dan terpaksa mencari penempatan baharu.

Bersama Istana Kampung Gelam, Gedung Kuning diperbaiki dan sebahagian binaan asal dari kayu diruntuhkan dan digantikan dengan konkrit tanpa menjejaskan bentuk asal dan warna kuning yang menjadi identitinya. Kini, gedung Kuning merupakan sebuah restoran yang menyajikan hidangan Melayu kepada para pengunjung.

Begitulah antara maruah-maruah Melayu yang tergadai di Temasik

Tanjong Pagar dan jelajah Temasik 2


Nota Temasik # 1
Stesen Keretapi Tanjong Pagar


Sedang membelek gambar semalam, sepanjang 14 jam di Singapura dan seputar perjalanan ke Tanjong Pagar juga singgahan ke destinasi berhampiran

1) Setelah tiba di Stesen Keretapi Tanjong Pagar barulah saya menyedari kedudukannya yang sangat strategik dan 'merbahaya'. Terletak betul-betul dihadapan Pelabuhan Keppel yang sibuk dengan kontena dan lori keluar masuk, jalan besar dihadapannya membolehkan pengunjung menahan bas untuk meneruskan perjalanan.

Stesen ini sangat dekat dengan pelbagai tempat yang menarik di Singapura, apatah lagi ia mudah dihubungkan menerusi MRT Tanjong Pagar yang terletak hampir 1km dari situ untuk kemana-mana destinasi.


2) Salah satu perkara yang saya fikir mengapa Stesen Keretapi ini menjadi rebutan (kalau pun direbut) ialah kerana keadaannya seperti tidak terurus. Dalam stesen, suasana masih lagi tampak klasik dengan papan tanda yang usang, kedai makan yang tidak kemas, sampah yang bersepahan di sekitar rel, kemudahan (seperti tandas, surau) masih pada standard lama dan tidak kemas biarpun bangunannya masih utuh dan kukuh. Suasana ini sangat berbeza dengan stesen MRT yang moden dan ekslusif. Timbul rasa malu sebagai rakyat Malaysia bila mengenangkan keadaan ini.


3) Saya tiba jam 8.30 pagi. Perjalanan saya semalam dibantu dengan sistem pengangkutan MRT yang sungguh melegakan. Integrasi pengangkutan ini membolehkan penumpang bertukar dari satu lingkaran stesen tanpa perlu menjenguk dunia luar. Di interchange, ada dua layer landasan (kata Jenn Jenab, ada sampai tiga) yang menyebabkan saya teruja - bagaimana mereka boleh mengorek sehingga dalam begitu? Menggunakan General Machine Ticket pun menyebabkan saya terkial - tocuh screen dan ada deposit yang dipulangkan apabila tiba di stesen.

Oleh kerana MRT dan perkhidmatan bas sangat bersepadu dan memudahkan, ramai rakyat Singapura tidak perlu membeli kereta menjadikan mereka sihat kerana banyak berjalan untuk ke setiap stesen (rujuk Jenn untuk kesahihan fakta)


4) Sepanjang 14 jam di Singapura, saya dibawa ke Masjid Sultan, meneroka tinggalan bangunan di Bussorah Street, makan murtabak besar di Arab Street, mengenang nasib Melayu di Kampung Glam, kehujanan di Kandahar Street, melihat hasil seni dalam Esplanade yang menghidupkan seni dan budaya, melepaskan penat di hadapadan Esplanade sambil melihat kasino berbentuk perahu di puncak tiga bangunan, mengetik gmbar Merlion yang menjadi mercu tanda Temasik, melihat urban Melayu yang menakutkan di Orchard Road yang ramai sekali manusia, solat di Masjid al-Falahyang sepi, singgah ke La Pau Sat Market yang dipenuhi gerai makan yang menyelerakan, melihat bangunan tinggi di Raffles Street, makan aiskrim di tebing Sungai Singapura, menikmati petang di Raffles Quay dan menggambari Cavenagh Bridge, Asian Civilisation Museum, Dalhouse Obelisk, Victoria Theatre yang dalam pembaikan dan patung Raffles yang berteduh di bawah pondok kerana sedang di perbaiki.


5) Sejarah, semuanya adalah tingalan sejarah. Bercerita tentang Singapura, Melayu, Raffles, penjajahan dan pengkhianatan, semuanya merangkumkan apa yang Singapura nikmai dewasa ini.

Dan air di Sungai Singapura pun mengalir tenang tanpa ada rasa curiga...