Khamis, Jun 21, 2012

Perut

Mutakhir ini pelbagai jenis ubat, makanan dan alat menguruskan badan berleluasa di iklankan. Bukan mutakhir ini, tapi sudah hampir dua tiga tahun. Macam-macam jenis iklan keluar. Bila dilihat di tv atau di akhbar, terasa nak gelak pun ada. Dari gemuk menjadi kurus, prosesnya bukanlah semudah makan produk dam kurus. Apatah lagi berada dilingkungan meremka yang makan, menjual, merasai perbezaan dan kecewa dengan kesan yang tidak seberapa, memberikan pelbagai tanggapan yang sangat ... errr.. boleh dikatakan menjengkelkan.

Menguruskan badan memerlukan proses yang mudah. Asal usulnya ialah perut. Kemudian tekak. Diikuti makanan. Kita punya hak memilih. Tetapi selalunya kita kalah pada tekak. Perut tidaklah lapar mana. Selera akan mengikat tekak juntuk menerima apa sahaja makanan yang dilihatnya. Mahu tak mahu, perut terpaksa menerima. Akhirnya, tanggung sendirilah akibat.

Itulah pilihan. Boleh berkata tidak tetapi tunduk kepada keputusan. Jadi bila merasa lemak-lemak sudah mula menyebabkan perut atau dagu menggeleber, mulalah risau. mula rasa menyesal bila melihat pertambahan saiz baju. Tokay ubat pelansing pun gembira

Tiada ulasan: