Selasa, Ogos 20, 2013

Pinjaman atau hutang? - 1

Masyarakat kita dahulu sangat pantang dan malu apabila perlu berhutang. Berhutang seperti meletakkan maruahnya ditelapak kaki. Mukanya habis terconteng arang, telinga tidak sudah menerima cacian. Berhutang dalam budaya kita adalah usaha terakhir, hanya setelah habis segala ikhtiar. Orang miskin sekalipun tidak semudah itu meminta-minta, malah sanggup menggunakan tenaga dan kudrat yang masih ada untuk mengusahakan sesuatu. Hanya selepas kaki dan tangan sudah tidak berdaya digerakkan, maka dengan hati dan perasaan dirobek-robek barulah mereka meminta hutang.

Tetapi kemodenan menghakis sifat malu. Konsep meminjam kini sudah menjadi satu budaya. Sedangkan jika kita lihat tafsiran sebenar, konsep yang diguna pakai bukanlah pinjaman sebaliknya hutang. Segala jenis pinjaman peribadi, pinjaman singkat, kelulusan segera, kad kredit, kad keahlian, pinjaman pelajaran, pinjaman perumahan, bayaran ansuran adalah berakar umbikan hutang. Hatta kepada sekecil-kecil barang seperti set perabot rumah, pakej percutian mahupun kenduri kahwin semuanya ada ruang meminjam.

Tetap kita tidak terasa ia adalah hutang kerana kita 'meminjam'. Begitulah mudahnya fikiran kita di permainkan oleh para kapitalis menerusi bank yang memunggah ketekunan kita membayar setiap bulan menerusi bunga yang tidak pernah turun. Bank tidak menggunakan perkataan hutang tetapi pinjaman bagi mengabui mata kita. Cuba perhatikan betul-betul, apa bezanya hutang dan pinjaman? Apa yang dimaksudkan dengan hutang? Apa yang dimaksudkan dengan pinjaman? Cuba perhatikan perbezaan apabila kita cuba meminjam wang dari rakan atau berhutang dengan rakan. Pasti ada kelainan bukan.

Antara hutang dan pinjaman, sudah pastilah ada campur tangan riba. Akhirnya bank juga yang untung besar saban tahun, pekerjanya menerima bonus berbulan-bulan, boleh buat trip melancung ke luar negara untuk satu keluarga. Yang sengsara siapa? Peminjam yang berhadapan dengan CCRIS, CTOS, along, senarai hitam dan hutang yang tidak habis dibayar.

Apabila hutang (debt) ditafsirkan sebagai pinjaman (loan), maka pinjaman itu apa pula maknanya?

Tiada ulasan: