Khamis, Februari 23, 2017

Karma

Alkisahnya, selepas dua bulan mengadjust gaji dan duit-duit tepi, maka cukuplah simpanan untuk membayar yuran semester lepas (err, sebenarnya tak cukup tapi korek sana sini). Perlu bayar juga sebab semester baru dah mula dan kena daftar subjek. Sebelum daftar, yuran lama mesti selesai. Kalau daftar lambat kena denda. Amalan di UTM sangat bagus - boleh bayar berdikit-dikit sepanjang semester pengajian. Oleh itu pelajar biaya sendiri macam aku ni bolehlah bayar beransur-ansur ke Pejabat Bendahari. Untuk ini, aku salut UTM.
.
Dah alang-alang lalu Jalan Tun Razak, aku singgah ke PNB dan TH untuk tukar buku ASB yang dah penuh dan kemaskini akaun TH yang dah berapa tahun tak disemak. Dua bangunan ini memang laluan utama kalau ke Casis, maka hari ini aku sempatkan juga untuk singgah.
.
Akaun TH aku pernah isi sampai penuh - masa zaman gaji berkepuk-kepuk dahulu. Nak pergi haji memang dah boleh. Namun suatu hari panggilan dari kampung menjadikan aku tutup mata dan terus ke ATM. Mak tidak mengharapkan aku menghulurkan $ kerana dia tahu tanggungan besar aku terhadap rumah, tapi aku tahu sumber mencari bagi membantu adikku yang ditipu kawannya. Banyak jumlahnya. Kalau bukan adik beradik yang tolong, siapa lagi kan.
.
Ketika itu aku tak fikir panjang, terus kelurkan duit dan serahkan tunai bila balik kampung. Selesai masalah. Sejak itu langsung tak tengok baki akaun. Setahu aku dan licin. Nak kemaskini akaun punyalah jauh Bangi tu dari BSP dan Semenyih. Tak kuasa pergi sana semata-mata nak tengok dividen dan bonus. Namun pagi semalan, aku singgah juga. Mujurlah PNB dan TH ni duduk sebelah menyebelah.
.
Selepas kemaskini akaun, aku pun tengok baki. Lama juga aku termenung. Kenapa bakinya masih banyak? Kenapa macam tak bergerak. Memang sungguh aku ingat sudah tidak berbaki tapi dengan dividen dan bonus, jumlahnya naik kembali. Ditambah lagi dengan baki simpanan yang rupanya masih ada lagi. Cepat-cepat aku keluar sebelum orang TH perasan dengan kepelikan aku. .
Menuju ke UTM, aku menahan sebak sendirian di atas motor. Teringat susahnya mengadjust perut, gaji, duit tepi untuk kumpul duit bayar yuran semester lepas. Itulah nikmat sebenar
.
Sekian cerita semalam
#livelife

Tiada ulasan: